qoola qvinnor rosa logo

Hanna Lans - bokdebutant som skildrar kulturkrockar och vårdnadstvist i USA

Pernilla2
Bilden: Hanna Lans (foto: Pernilla Björn)
 
Hanna Lans heter jag och föddes i Göteborg tidigt 70-tal. Jag är utbildad jurist och även förskollärare. Under sju år bodde jag i New York, men bor numera åter i Göteborg. Här bor jag i ett drygt hundra år gammalt hus, med min son, sambo och två hundar. I slutet av november 2010, gav jag ut min första roman på eget förlag, Berghem Förlag. Titeln är Som någon annan bäddar, och är en skönlitterär roman om vårdnadstvister över nationsgränserna men också en skildring av relationer och olika kulturer.

Anledningen till att jag valde att ge ut på eget förlag, var att jag inte hade ro att vänta ut eventuella refuseringar, samt att jag tyckte det var ett äventyr i sig att se om jag klarade av det. Namnet till förlaget tog jag från vårt hus, som heter Villa Berghem. I detta hus startades under 1920-talet en falang av Göteborgs Stadsbibliotek, så böcker har alltid varit en central del av husets historia. Vad kunde då vara bättre än att förvalta detta med ett förlag!

Jag var entusiastisk med att starta förlag, men det tar mer tid än jag hade trott. Min debutroman har hittills sålt i 400 exemplar på fyra månader utan marknadsföring. Detta är naturligtvis en modest siffra i jämförelse med en etablerad författare på ett etablerat förlag, men för en egenutgivare har jag förstått att jag ska vara nöjd. Romanen har fått en fin recension av Bibliotekstjänst, vilket har resulterat i att hundra bibliotek hittills har köpt in min bok. I recensionen i Btj-häftet jämfördes den med Inte utan min dotter och fick omdömet att den var oerhört spännande. Jag tror på en mycket större spridning av boken, då ämnet är av allmänintresse och den är välskriven.

I dagarna avslutar jag första versionen av min andra skönlitterära roman. Den är en svart humoristisk historia om tre kvinnor och en man. Utöver denna planerar jag att ge ut en barnbok i slutet av 2011. En illustratör arbetar just nu med bilderna. Den handlar om en mycket liten hund som kommer bort och som, naturligtvis, i slutet hittar ett hem. Uppföljaren till Som någon annan bäddar bör kunna komma ut under år 2012. Jag har fler skönlitterära vuxenromaner som skramlar omkring i huvudet och bara väntar på tid att få skrivas ned. Som om detta inte vore nog, så skriver jag också på en skönlitterär kapitelbok för barn.

Jag har även börjat föreläsa om Som någon annan bäddar och de juridiska problem som uppkommer vid vårdnadstvister med parter från olika länder. Under mina år i USA kom jag i kontakt med alltför många kvinnor som kände sig fjättrade i ett land de inte ville bo i, när de ville bryta upp från sina förhållanden.

USA har en helt annan kultur än den svenska, och kvinnan är ofta hemma med barnen tills de blir tonåringar medan pappan arbetar. Kvinnan har inte ekonomisk möjlighet att vara ensamstående med barn och pappan tar ofta inte ansvar för barnen, utan lämnar bort dem till barnvakter och farföräldrar. Detta är naturligtvis en generalisering, men en verklighet för alltför många kvinnor. De har ofta inget val, utan stannar kvar i en dålig relation. Som svensk kvinna har man svårt att acceptera det här. När jag själv hamnade i denna situation, valde jag att stå upp för mina rättigheter och min sons rätt till en bra barndom.

Jag tog den snåriga juridiska vägen, och kom ända fram. Det är min förhoppning att fler ska kunna följa i mina fotspår. Kanske att min roman kan tjäna som vägledning och kanske också inge hopp om en god framtid för fler familjer.
 


 
Hanna Lans
Jurist med bakgrund inom internationell familjerätt, författare, aktuell med boken Som någon annan bäddar.
 
Bokförlag: Berghem förlag
Hannas blogg: Morran och omvärlden
 


Kontakt

Siv Thuresdotter
grundare
Qoola Qvinnor 
tel: 0702-919648
siv@qoolaqvinnor.se
Göteborg, Sverige