Lottas Bästa Boktips - Som någon annan bäddar, av Hanna Lans

hanna_lans_som_ngon_annan_bddar 

Bokrecension av Lotta Abrahamsson.

Redan på sidan 13 ringer mina varningsklockor. Och två sidor senare skräller de på högsta volym: ”Se upp, det här är inte en man att lita på!” Men den namnlösa svenskan, en ung juridikstuderande, i Hanna Lans debutroman Som någon annan bäddar (Berghem förlag) väljer att göra just detta. Hon väljer att lita på Mannen från USA hon just träffat och blivit hejdlöst förälskad i. Han sätter henne på en gyllene piedestal och hon väljer att tro på hans gång på gång brutna, men åter upprepade löften om att deras gemensamma liv ska levas i Sverige, eller åtminstone Europa, och inte i USA. Han ska ”bara” avsluta just den här affären först, och sedan ”bara”...

Omgivningen varnar och ifrågasätter, och visst brottas hon med egna tvivel. Många gånger. Men hon vill så innerligt gärna tro, hon vill låta sig duperas och charmeras och förföras. Så hon förlåter, slätar över och glömmer-gömmer sin tvekan. Konsekvenserna kan hon inte ens drömma om – att hon och deras gemensamma son till slut blir fångar, i ett land hon aldrig velat bo i, och hos en man, som känslomässigt inte bryr sig ett dugg om henne eller barnet, men som ändå i detalj styr och kontrollerar deras vardag, och som kräver total lydnad.

Det står inte uttalat på bokens baksida att detta är en självbiografisk roman, bara att den bygger på verkliga händelser, men Hanna Lans personliga bakgrund i historien blir tydlig för den som inte hoppar över bokens inledande, till synes traditionella, tack-sida.

För läsningen av boken spelar det självbiografiska inslaget egentligen ingen roll. Detta är en historia som står på egna ben. Stark, rörande, upprörande och spännande, som en deckare. Språket är avskalat, rakt på sak, rytmiskt och med korta, effektiva meningar. Lättläst, men knappast lättsmält, på grund av sitt omskakande innehåll.  Alla personer i boken, inklusive huvudpersonen, är namnlösa. Ett stilgrepp som fungerar förvånansvärt bra, och lyfter berättelsen från det djupt personliga planet till det universiella.

Som någon annan bäddar är dramatisk och stundtals deprimerande läsning – eftersom detta knappast är en unik historia – men den överraskar också med dråpliga bakom-kulisserna-skildringar av en värld som de flesta av oss bara läser om i blanka magasin eller ser på TV i serier som ”Sex and the City” och ”Svenska Hollywood-fruar”. En ständigt pågående social tillställning – och förställning! - där framgång stavas pengar och där yttre yta och status är långt viktigare än medmänsklighet och inre innehåll.

En glamourös värld som kvinnan känner sig främmande inför och ursprungligen föraktar, men som hon gradvis accepterar och gör till sin egen. Därför att det är Hans värld, Mannens värld. Just så vill hon så förtvivlat gärna betrakta honom, som Mannen med stort M, i hennes värld.

Varför? Detta ”Varför?” ekar genom mitt huvud under nästan hela läsningen. Varför kan denna kvinna, så ärlig, generös, intellektuell och stark, så ofattbart länge välja att om-och-om-igen-blunda för det uppenbara, att mannen hon lever med är en lögnaktig, självisk och manipulerande streber? Fåfäng, farlig och förrädiskt charmerande, för egen vinning.

Hanna Lans ger inga enkla svar. Troligtvis för att det inte finns några. Det gör bara romanens berättelse än mer trovärdig och allmängiltig. I början är det kanske passionen som styr, snart även konventionen och stoltheten? Eller måhända bara det mänskliga faktum att vi ibland så intensivt längtar-trängtar efter raka motsatsen till vad vi egentligen behöver.

Tydligt blir det dock att det till slut är paragraferna som avgör var och hur kvinnan och hennes son kan leva sina liv. Och min fråga ”Varför tar hon inte bara barnet och flyttar tillbaka till Sverige?” får ett obarmhärtigt svar. Det går inte, så som Haag-konventionen ser ut.

Till slut lyckas kvinnan bryta sig loss. Hur det går till ska inte avslöjas här, den läspärlan får du själv upptäcka. Men ett är säkert, detta är en debut som ger mersmak.

Citat ur Som någon annan bäddar:

”Han är inte lik någon annan man hon någonsin träffat. Han dansar runt i ett virrvarr av dikter, datorer och pengaregn. Han bjuder på de flottaste restaurangerna, köper de finaste presenterna, skriver de vackraste dikterna. Hon får en blombukett i veckan med blomsterbud till sin lägenhet. Alltid med en present instoppad och en nyskriven dikt med en lovsång till henne.”

hanna

 

Hanna Lans
Jurist, författare, aktuell med boken Som någon annan bäddar.
Bokförlag: Berghem förlag

______________________________________________________________________

lotta.abrahamsson80x109Lottas Bästa Boktips
Lotta Abrahamsson,
författare, föreläsare, förändringscoach och frilansjournalist.

Livsklok.se
Blogg

Vill du ha fler boktips från Lotta, direkt i din inbox? 
Då kan du prenumerera på LIVSKLOK Inspiration, ett kostnadsfritt månadsbrev, som också innehåller vettiga verktyg för din vardag. Här hittar du LIVSKLOK Inspiration! Lottas FB-sida LIVSKLOK Inspiration, med länk- och boktips, citat ur Lottas bok FULL KOLL! och andra små tankefrön.

Du är här: Home Boktips/Författare/Att skriva Lottas Bästa Boktips - Som någon annan bäddar, av Hanna Lans

Kontakt

Siv Thuresdotter 
tel: 0702-919648
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Göteborg, Sverige 

 yt icon

twitter

fb icon