Artiklar

En Qool RockstjärneQvinna vet hur hon skapar glädje!

68388bxa3sdweq9
freedigitalphotos.net

Cecilia Kärvegård
www.klokegard.se

Glädje ger dig energi, och ju mer energi och glädje du har desto mer flyt får du i livet. Och när du har flyt i livet så går det lättare att uppnå dina mål. En QRQ är medveten om det och även meveten om att hon själv kan skapa glädje i sitt liv.

Här kommer 7 tips för att skapa mer glädje i  ditt liv!

1. Slösa med leenden!
Ett leende är otroligt smittsamt, det är helt gratis att ge bort – och det är jätteroligt att få ett tillbaka! Så var inte blyg - le mot främlingen vid övergångsstället, damen på tåget och till expediten i mataffärens kassa. När vi ler produceras endorfiner, lyckohormoner, i hjärnan. Hjärnan känner helt enkelt att “nu är jag glad”.
– Du kan till och med lura hjärnan genom att le på låtsas. Sätt en penna mellan tänderna! Även om leendet till en början inte är äkta, kommer hjärnan att tro att du är glad. Effekten blir densamma som när vi ler på riktigt.

2. Greppa glädjen!
Vad ger just dig glädje i livet? Kanske har du en jättefin vän, underbara barn eller en härlig hobby? Vi människor har en förmåga att hänga upp oss på de detaljer vi är missnöjda med. Vårt fokus på det negativa kan bli så starkt att vi glömmer bort att se allt bra som vi faktiskt också har.

Jag är övertygad om att alla har någonting som de trivs med. Det finns nog inte en enda människa som har ett liv där ingenting  fungerar. Oavsett hur mycket som går fel, finns det alltid något litet bra. Det gäller bara att hitta de där sakerna. Fokusera på det som ger glädje i just ditt liv.


3. Beröm andra!
Tycker du att din kollega är en väldigt duktig lyssnare eller att din vän sjunger otroligt fint? Tala om det för dem! Komplimanger kan man aldrig få för många av – ändå är det sällan vi slösar med att berömma andra. Dags att tänka om!

Att visa vår uppskattning för andra betyder dubbel vinst. Inte nog med att mottagaren blir glad, utan även känslan av att göra någon annan lycklig är väldigt positiv. Men kom ihåg att dina komplimanger alltid ska vara ärligt menade. Undvik att säga någonting bra bara för att du tror att det förväntas av dig, om du egentligen inte menar det. Hitta i stället det du verkligen ärligt och uppriktigt uppskattar hos personerna i din omgivning, och låt dem få veta det.  

393755ysvg68f9d
4. Unna dig själv!
Behandla andra så som du själv vill bli behandlad, sägs det ju. Men jag brukar säga tvärtom: behandla dig själv så som du behandlar andra. Vi bryr oss ofta om andra människor, men glömmer helt bort att även vara snälla mot oss själva.

Situationen kan förändras med små medel. Bara genom att stanna upp och unna sig själv något litet då och då, känns vardagen genast lyxigare. Det behöver inte vara något som kostar mycket. Lyx kan lika gärna vara att köpa färska jordgubbar eller att plocka en bukett fina blommor. Eller skriv ett fint vykort och skicka det till dig själv! Överraska dig med någonting som just du blir glad av. Det sätter extra guldkant på vardagen.

5. Muntra upp med musik!
När vi känner oss nedstämda spelar vi ofta sorgsen musik som får oss att börja gråta. Ibland undrar jag varför vi inte gör tvärtom i stället. Varför sätter vi inte på glad musik som får oss på bättre humör?  

Musik har ett starkt inflytande på våra känslor och vår sinnesstämning. Kanske har du själv upplevt hur du plötsligt får ny energi i löpspåret när din favoritlåt strömmar ut ur hörlurarna, eller hur du orkar lägga i en högre växel på aerobicsklassen tack vare den ösiga finallåten? Och alla har vi nog känslomässiga band till låtar som vi förknippar med gamla partners, vänner eller speciella tillfällen. Så fort vi hör låtarna, hamnar vi i den sinnesstämning som vi kopplar ihop låten med. På samma sätt kan du hitta dina egna pepp-låtar. Lyssna på dem när du behöver muntras upp, så känner du dig snart glad och får svårt att sitta still!

6. Nöj dig med nej!
Tar du ofta på dig mer att göra än du egentligen har tid med? Då har du troligen svårt att säga nej. En del personer säger ja till allting, eftersom de är rädda för att inte bli omtyckta annars. Men det är viktigt att lära sig att sätta gränser och kunna säga nej också. Vi mår bra när vi har lyckats säga nej till någonting som vi inte har tid eller energi för. Dessutom kommer känslan av att säga ja kännas mycket mer positiv, om vi bara gör det när vi verkligen menar det.

7. Vägra vanor!
Borstar du tänderna med höger hand? Byt och borsta med vänster! Går du samma runda med hunden varje kväll? Gå åt andra hållet! Eller testa att duscha med lampan släckt. När vi gör vardagliga saker på ett annorlunda sätt måste vi koncentrera oss och fokusera på det som händer här och nu. Vi kan inte grubbla över en massa andra saker samtidigt. Plötsligt blir de tidigare så självklara sysslorna till spännande utmaningar för hjärnan.  Det räcker med små, små skillnader för att utmana och aktivera båda hjärnhalvorna – och skapa en riktig wow-upplevelse!

//Cecilia Kärvegård

RockstjrnekvinnaTvla

Tävla om utnämningen "månadens Qoola RockstjärneQvinna" - gör så här:

Skriv en kommentar nedan och ge exempel på vilket sätt du medvetet välkomnar glädjen i ditt liv eller maila till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.">Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. I slutet av mars väljs en 1:pristagare ut som får ta emot en läcker Rockstjärnering + 1st. pdf med inspirationstips samt ett QRQ-diplom, 2.a och 3.e pristagare får peptips och diplom. Lycka till!

_____________________________________________________________________________________________________

Qoola-Qvinnor--Concept5-v4_liten_logga_rosa_ram

 

Du är här: Home

Kontakt

Siv Thuresdotter 
tel: 0702-919648
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Göteborg, Sverige 

 yt icon

twitter

fb icon